Tılsımlı Kolye Antik Kentte Bulundu!
Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, antik kentteki Aedilicus Tepesi’nde bulunan kilise çevresindeki kazılarda tılsımlı kolyenin keşfedildiğini gazetecilere açıkladı. Kolye, yapılan araştırmalar sonucunda kanser hastalığına karşı koruyucu bir amulet olduğu tespit edildi. Prof. Dr. Özhanlı, Antiokheia kazılarında günümüze kadar bulunan en nadir eserlerden biri olan bu buluntunun önemine vurgu yaptı.
Özhanlı, kolyenin antik dönemde kanserin kökenlerine ışık tuttuğunu belirterek, “Kızı hastalanan bir babanın, kızının iyileşmesi için yaptırıp, boynuna amulet olarak taktırdığı kolye, üzerinde yengeç figürü ve hastalıktan kurtulma dileklerinin yer aldığı önemli bir eserdir,” dedi.
Antik dönemde tılsımlı taşların yaygın olduğunu belirten Özhanlı, kolyenin üzerindeki yengeç figürü ile kanserin Yunanca’daki “karkinos” kelimesine işaret ettiğini söyledi. “Karkinos”, Yunanca’da yengeç anlamına gelir ve günümüzdeki “kanser” terimi de buradan gelmektedir. Anadolu’da bulunan bu özel kolye, Helenistik dönemden başlayarak, milattan sonra 4. yüzyıla kadar popülerliğini koruyarak, önemli bir sağlık tılsımı olmuştur.”